آشپزی, تغذیه و سلامتی, خواص ادویه جات

ادویه کاری چیست؟ ترکیبات و طرز تهیه پودر کاری، خواص، طبع، مزه

 ادویه کاری ، ادویه‌ای است که در آشپزی شرق دنیا به خصوص پاکستان، هندوستان و افغانستان از آن استفاده می‌شود، ولی امروزه اکثر کشورها از این ادویه در تهیه غذاهای مختلف و در پخت غذاهایی که نیاز به ادویه خاص ندارند، استفاده می‌کنند.
عنصر اصلی این ادویه پرکاربرد در تمام کشورها زردچوبه و فلفل است که موجب رنگ زیبا و خاصیت فوق‌ العاده آن می‌شود. امروزه یک آشپز خوب کسی است که بداند چگونه از ادویه ها در انواع غذا استفاده کرده و در هر غذایی چه ادویه ای و به چه میزانی مصرف کند. در کشورهای مختلف، انواع مختلف ادویه استفاده می شود و این مسأله تنها با ذائقه و سلیقه چشایی مردم آن منطقه بستگی دارد. در کشورهایی مانند هند، بخش هایی از جنوب ایران و کشورهای عربی بیشتر از ادویه هایی با طعم تند و کمی شیرین و همین طور طبیعت گرم استفاده می شود. با توجه به اینکه ادویه کاری یکی از پرکاربردترین ها است و در غذاهای مختلف استفاده می شود، از این رو در این مقاله به ترکیبات این ادویه می پردازیم.

ادویه کاری چیست؟

ادویه کاری، ادویه ای با طعمی نسبتاً تند و شیرین و با طبیعتی گرم است که از ترکیب چند ادویه تهیه می شود. بسته به سلیقه افراد ترکیبات این ادویه بسیار متنوع است و می توان با کم و زیاد کردن این ترکیبات و همین طور میزان هر کدام از آن ها، طعم و عطر ادویه کاری را متفاوت کرد ولی به طور کلی این ادویه از برگ کاری، زردچوبه، هل، فلفل، برگ بو، تخم گشنیز و… تهیه می شود.

ادویه کاری را می توان با ترکیب چند ادویه که در ادامه به معرفی آن ها خواهیم پرداخت، به صورت پودر تهیه کرد و هم چنین می توان از ترکیبات آن به صورت تازه استفاده کرد و هنگام پخت غذا، آن ها را اضافه کرد.

ترکیبات ادویه کاری چیست؟

ترکیبات ادویه کاری بسیار متنوع است و می توانید بنا به سلیقه خود آن را تهیه کنید. هم چنین با کم و زیاد کردن برخی ترکیبات خصوصاً ادویه هایی که معطرتر هستند مانند هل یا زعفران و همین طور ادویه هایی که طعم تندی دارند، مانند فلفل قرمز یا زنجبیل می توانید عطر، بو و طعم آن را تغییر دهید. ترکیبی که در ادامه معرفی می کنیم، یکی از ترکیبات رایج این ادویه است که به سادگی در دسترس هستند:

انیسون (بادیان رومی)، برگ بو، هل، برگ کاری، فلفل قرمز، دارچین، میخک، تخم گشنیز، زیره سبز، دانه رازیانه، پودر سیر، زنجبیل، دانه خردل، سیاه دانه، جوز هندی، پاپریکا، زعفران، زردچوبه

طرز تهیه پودر کاری در منزل

مواد لازم ادویه کاری
زردچوبه ۱ قاشق غذا خوری
زعفران ۱ قاشق چای خوری
پاپریکا نصف قاشق غذاخوری
پودر دارچین ۲ قاشق چای خوری
جوزهندی ۱ قاشق چای خوری
سیاه دانه نصف قاشق چای خوری
دانه خردل نصف قاشق چای خوری
زنجبیل نصف قاشق چای خوری
پودر سیر ۱ قاشق چای خوری
دانه رازیانه نصف قاشق چای خوری
برگ کاری ۱ قاشق غذا خوری
زیره سبز ۱ قاشق چای خوری
بادیان ستاره ای ۱ قاشق چای خوری
برگ بو ۱ قاشق چای خوری
پودر هل نصف قاشق چای خوری
فلفل قرمز ۱ قاشق چای خوری
پودر میخک ۱ قاشق چای خوری
پودرتخم گشنیز ۱ قاشق چای خوری

طرز تهیه:

همان طورکه گفتیم می توانید ترکیبات ادویه کاری را به صورت تازه استفاده کنید یا آن ها را به صورت آسیاب نشده تهیه کنید و در خانه آسیاب کنید که در این صورت ادویه کاری شما خوش طعم تر و خوش عطرتر خواهد شد. پس از آسیاب کردن ادویه ها به صورت جداگانه، کاسه ای بردارید و همه را در آن بریزید و سپس به خوبی آن ها را با هم ترکیب کنید، سپس ترکیب حاصل را الک کنید تا هرگونه ناخالصی آن گرفته شود، سپس ادویه کاری حاصله را در یک شیشه در دار بریزید و در جایی خشک و تاریک قرار دهید و پس از هر بار استفاده، در ظرف را محکم ببندید، از این ادویه می توانید تا شش ماه استفاده کنید.

خواص درمانی ادویه کاری

 

پودر کاری با توجه به ترکیباتی که دارد، دارای خواص زیادی است از جمله ماده کورکومین که در زردچوبه موجود در ادویه کاری است رادیکال های آزاد موجود در بدن را کاهش می دهد و بنابراین سیستم ایمنی را تقویت کرده و مواد سمی بدن را پاکسازی می کند. دارچین و تخم گشنیز خاصیت ضدباکتریایی و ضد قارچی دارند و از بروز بیماری های عفونی پیشگیری می کنند. همچنین دارچین باعث کاهش کلسترول و قند خون می شود و برای بیماران دیابتی مفید است.

آنتی اکسیدان های موجود در ترکیب ادویه کاری، می تواند به پیشگیری از ایجاد سرطان کمک کنند. باز هم یکی از این مواد سودمند کورکومین زردچوبه است که رشد تومورها و سلول های سرطانی را هدف قرار می دهد.

همچنین فلفل قرمز موجود در ادویه کاری، باعث افزایش دمای بدن و بالا بردن متابولیسم می شود و با کمک به کالری سوزی بیشتر، باعث کاهش وزن و لاغری می شود.

پودر سیر یک ضد عفونی کننده قوی است و از بروز بیماری های قارچی و عفونی پیشگیری می کند. همچنین رازیانه به تنظیم هورمون های زنانه کمک می کند.

مضرات ادویه کاری چیست؟

برخی از ترکیبات ادویه کاری مانند زعفران، می تواند باعث سقط جنین شود و به همین دلیل استفاده از ادویه کاری، آن هم به مقدار زیاد، می تواند به جنین آسیب بزند.

همچنین این ادویه برای کودکان زیر شش ماه نباید استفاده شود و بعد از آن هم استفاده از دارچین و زردچوبه به مقدار کم مجاز است.

مصرف زیاد پودر کاری می تواند باعث بروز مشکل در روند انعقاد خون شود به همین دلیل اگر از داروهای رقیق کننده خون استفاده می کنید، از این ادویه به میزان کم و با احتیاط مصرف کنید، همچنین این ادویه برای کسانی که دارای سنگ کیسه صفرا هستند یا اینکه دچار التهاب در کیسه صفرا هستند، می تواند باعث بروز مشکلاتی شود.

ادویه کاری در چه غذاهایی استفاده می شود؟

ادویه کاری، از آن دسته از ادویه جات پرمصرف است که چنانچه طعم و عطر آن با مذاق شما سازگار باشد در انواع غذاها می توان از آن استفاده کرد. همان طور که می دانید این ادویه بیش از هر غذای دیگری در خورش کاری که یک غذای هندی است، مورد استفاده قرار می گیرد ولی در ایران نیز طرفدارانی دارد.

می توانید از این ادویه در خوراک مرغ، کاری پلو، چلوگوشت، فلافل، پیتزا، کوکو سبزی، خورش مرغ و آلو و خوراک سبزیجات هم استفاده کنید.

ادویه کاری یکی از پرمصرف ترین ادویه ها در آشپزی هند است که در ایران هم طرفداران بسیاری دارد، این ادویه از ترکیب چند ادویه دیگر از جمله برگ بو، برگ کاری، زردچوبه، زعفران، بادیان رومی، جوزهندی، دارچین، فلفل، دارچین، جوزهندی، میخک و… استفاده می شود. این ادویه را به راحتی می توان در خانه تهیه کرد و حداقل به مدت شش ماه از آن استفاده کرد. ادویه کاری علاوه بر خورش کاری و پلو کاری، در غذاهایی مانند فلافل، کوکو سبزی، چلو گوشت و … استفاده می شود. این ادویه به دلیل ترکیبات فراوانی که دارد، دارای خواص بسیاری است ولی نباید در مصرف آن زیاده روی شود.

برای اطلاع از تخفیف های ما صفحه اینستاگرامی چاشنی ساز را دنبال کنید.